Dantel | Konular | Kitaplar

kumaş boyama

Kumaş boyama

Kumaş boyama işlemi, her türlü desenin, fırça ve boya yardımı ile boyayı tutabilecek, naylon karışımı fazla olmayan kumaşa uygulanabilir.

Bitkisel boyalarla renklendirme şeklinde başlayan, daha sonraları kumaş üzerine işlemelerle devam eden kumaşa farklılık kazandırma çabası, günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle farklı bir boyut kazanmıştır. Artık desenler ve renkler makineler tarafından yapılmaktadır.

İpek Boyama Teknikleri

İpek Boyama yapmanında bir kaç farklı teknigi mevcuttur.

Suluboya tekniği ipek boyama

Kasnağa gerilen kumaşı kalın bir fırça yardımıyla ıslatırız. Deseni oluşturan ana renkleri verip birbirleri ile kaynaşmasını sağladıktan sonra kurumaya bırakırız. Kuruduktan sonra deseni oluşturan hatları çok ince fırça ile şekillendirebiliriz. Bu şekillendirmeyi koyu renk ipek boyası veya metilik boyalarla yapabiliriz.

İpek Boyama Nasıl Yapılır?

İpekli kumaşlarda boyama işlemi mutlaka kasnak kullanılarak yapılır. Kasnağa düzgün bir şekilde (en ve boy ipliklerine dikkat edilerek) gerilen kumaşın altına, yağlı kağıda koyu renk kalemle çizilmiş desen yerleştirilip iğnelenir. İpek boyası akıcı ve ışığı geçirme özelliğine sahip olduğu için boyanacak satıhların birbirinden ayrılması ve renklerin birbirlerine girmesini önlemek için kontur çekilmesi gerekir. Desen, değişik ipek kontur çeşitlerinden bir tanesi ile plastik bir tüp yardımıyla kumaşa geçirilir.