Dantel | Konular | Kitaplar

İpek Boyama Nasıl Yapılır?

İpekli kumaşlarda boyama işlemi mutlaka kasnak kullanılarak yapılır. Kasnağa düzgün bir şekilde (en ve boy ipliklerine dikkat edilerek) gerilen kumaşın altına, yağlı kağıda koyu renk kalemle çizilmiş desen yerleştirilip iğnelenir. İpek boyası akıcı ve ışığı geçirme özelliğine sahip olduğu için boyanacak satıhların birbirinden ayrılması ve renklerin birbirlerine girmesini önlemek için kontur çekilmesi gerekir. Desen, değişik ipek kontur çeşitlerinden bir tanesi ile plastik bir tüp yardımıyla kumaşa geçirilir.

Daima nemli ipek üzerine boyamak gerekmektedir. İpek tüm boyama işlemi boyunca nemli olmalıdır. Kurumayı önlemek için boyama esnasında yanınızda daima su bulundurmalısınız. İşlemin başında, ipek ya kalın bir fırça ya da pamukla su vererek nemlendirilir. Açık renk boya esnasında gerektiği kadar nemlendirme tekrarlanır. Koyu renkler ise daha sonra açıklanacaktır. Kumaşın hiçbir kısmının kuru kalmamasına dikkat etmelisiniz.

Tuzlu batik: Kumaş ıslatılıp sıkılır fazla suyu alınarak elyafa serilir serbest boyanır üzerine çakıl tuzu serpilerek desen oluşumu takip edilerek kuruması beklenir. Kuruduktan sonra ütü ile sabitlenir sirkeli Vernelli suda yumuşatılır.

Bağlama batik: Bağlanır ıslatılıp sıkılır fazla suyu alınarak sıralı boyanır yavaş yavaş açılarak elyaf üzerinde kurutulur.

Kavanozlu batik: Kumaş ıslatılıp sıkılır dizilmiş olan kavanozların üzerine serilir. Paket lastiği ile bağlanarak boyanır ve çözülmeden kurutulur. Aklımıza gelen yeni şekillerle yeni teknikler üretebiliriz.